De zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen
De voormalige prior besefte dat de kansen dat de priorij terug in ere hersteld zou worden miniem waren, en in 1818 vertrouwde hij de schat toe aan het klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen. Het fylacterion van Maria van Oignies, schonk Dom Grégoire echter aan de Sint-Nicolaaskerk van Nijvel. De Zusters van Onze-Lieve-Vrouw, die zich al snel bewust waren van de hoge historische en artistieke waarde, waakten bijzonder toegewijd over de schat. Vanaf 1864 verliet hij Namen voor het eerst voor een tijdelijke tentoonstelling, toen in Mechelen. Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd de schat eens te meer in veiligheid gebracht en ontsnapte zo aan de vernieling van het klooster van de Zusters in mei 1940. Na een tussenstop in het Bisschoppelijk Museum van Namen, kreeg de schat een plaats in een speciaal daartoe ingerichte zaal van het nieuwe klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw.
Vanaf de tweede helft van de 19e werd de schat van Oignies beroemd. Hij werd op verschillende plaatsen geëxposeerd, zoals hier in 1911 in Charleroi.
Tot zijn verhuis in 2010, konden wetenschappers en bezoekers de schat bewonderen in een speciaal daartoe ingerichte zaal in het klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw.